Zdrowie dzięki ziemniakom

Właściwa dieta jest lekarstwem na liczne dolegliwości. Zapobiega wielu chorobom, a także wspomaga leczenie w przypadku istniejącej już choroby. Dobór odpowiedniej diety pomaga nie tylko w walce z chorym układem trawiennym, układem odpornościowym, czy układem krążenia. Pomaga również zadbać o zdrowe włosy i skórę. Dobrze dobrana dieta ma także ścisły związek z układem nerwowym i wspomaga w walce z depresją.
Dużo spożywanych przez nas produktów żywnościowych jest trucicielami naszego organizmu. Lecz również wiele z nich stanowi lekarstwo. Wpływa bardzo dobrze na nasze ciało i umysł. Jednym z takich super produktów jest ziemniak. Najbardziej wartościowe dla organizmu człowieka są młode ziemniaki. Im dłużej leżakują, tym są uboższe w substancje cenne dla organizmu.

Jakie walory mają ziemniaki?

Ziemniaki są odżywcze, lekkostrawne i niezbyt kaloryczne. W 100 gramach znajduje się tylko 60 kalorii. Czyli same zalety. Ziemniaki zwierają białko, cukry proste i bardzo dużo błonnika. Błonnik spożywany w produktach jest naturalnym wspomagaczem w przemianie materii. Szybko oczyszcza organizm, a tym samym jest sprzymierzeńcem w walce o prawidłową masę ciała. Ziemniaki zwane także kartoflami zawierają również skrobię, która jest polisacharydem rośliny i stanowi główny węglowodan w diecie człowieka. Skrobia jest węglowodanem złożonym, który w organizmie rozkłada się na glukozę. A glukoza jest przecież swoistym paliwem, które jest niezbędne do tego, aby dobrze pracowały wszystkie komórki i narządy w ciele człowieka. Glukoza syci organizm, daje nam siły i energii. Ziemniaki, to też skarbnica witamin C, B1, B2, B3, B6, K, A, E. Jak również kopalnie minerałów, jak wapń, potas, magnez, fosfor, żelazo, cynk, sód.

Komu poleca się ziemniaki?

Ziemniaki polecane są wszystkim. A zwłaszcza osobom starającym się zrzucić zbędne kilogramy, gdyż ziemniaki są niskokaloryczne, oraz szybko i na długo sycą żołądek. Wskazane są również w żywieniu małych dzieci, jak i osób starszych, bo są lekkostrawne. A także są bardzo polecane wszystkim tym, którzy mają kłopoty trawienne i cierpią na zatwardzenie, biegunki, zgagę. Poza tym najważniejsze jest to, że ziemniaki zawierają kilka rodzajów przeciwutleniaczy. A to oznacza, że zapobiegają powstawaniu nowotworów, cukrzycy i chorób serca. Warzywa te polecane są też cierpiącym na nadciśnienie tętnicze, ze względu na dużą ilość potasu i małą ilość sodu. Oraz dlatego, że zawierają związki obniżające ciśnienie krwi. Ziemniaki mogą jeść też ludzie cierpiący na cukrzycę, ponieważ skrobia znajdująca się w ziemniakach wchłania się powoli do organizmu.

Znane i nieznane wiadomości o ziemniakach

– Ziemniaki to zdecydowanie nowa roślina na kontynencie europejskim.
– Ziemniaki w krajach Ameryki Południowej znana już była pięć tysięcy lat przed naszą erą.
– Do Europy ziemniaki przywieziono w szesnastym wieku.
– Pierwsze rośliny uprawiano w ogrodach królewskich i traktowano jako roślinę ozdobną.
– W Polsce ziemniaki pojawiły się na początku osiemnastego wieku.
– W dziewiętnastym wieku były już na tyle znane wśród polskiego i europejskiego społeczeństwa, że niejednokrotnie ratowały ludzi i zwierzęta przed śmiercią głodową.
– Na świecie istnieje ponad tysiąc gatunków ziemniaków i ponad pięć tysięcy ich odmian.
– Największymi producentami ziemniaków na świecie jest Chile, Chiny, Indie i Rosja.
– Ziemniaki można jeść również z łupinami po ugotowaniu lub upieczeniu.
– Skórka z ziemniaka jest bogata w witaminę C, B i liczne pierwiastki chemiczne.
– Ziemniak w mundurku naturalnie wzmacnia układ odpornościowy człowieka i dodaje energii.
– Skórka z ziemniaka jest dużo bardziej wartościowa niż sam ziemniak. Dlatego warto spożywać ugotowane lub upieczone ziemniaki ze skórką.
– Przed gotowaniem należy dokładnie umyć ziemniaki, a czasem nawet wyszorować, gdy są bardzo brudne.
– Skórka z ziemniaka bardzo dobrze barwi siwe włosy i pozostawia na nich ciekawy odcień.
– Pieczone ziemniaki najbardziej popularne są śród ludności Europy Środkowej.
– Pieczone ziemniaki opisane są jako danie w najstarszej polskiej księdze kucharskiej.
– Pieczone ziemniaki najlepiej smakują z masłem.
– Ziemniaki mają większą wartość odżywczą niż ryż lub makaron.
– Ziemniak jest czwartą najczęściej uprawianą rośliną na świecie po kukurydzy, pszenicy i ryżu.
– Nie wolno spożywać zielonych ziemniaków, bo są one trujące, gdyż zawierają alkaloidy (między innymi arsen).

Oprócz powyższych dodatkową zaletą ziemniaków jest to, że można je serwować z przeróżnymi dodatkami.
Lecz nie każdy rodzaj ziemniaka nadaje się do sporządzenia takiego, czy innego dania. Oczywiście danie takie powstanie z każdego rodzaju ziemniaka, ale nie będzie już tak smaczne i klarowne.
O udanym daniu decyduje miąższ ziemniaka. I tak na przykład na placki i pyzy najlepsze są ziemniaki, których miąższ jest mączysty. A więc bardzo dobrze rozsypuje się po ugotowaniu i jest suchy. Natomiast do sałatki i zapiekanki najlepsze będą ziemniaki z miąższem nierozsypującym się po ugotowaniu.
Najmniej kłopotu jest z ziemniakami do zup, do gotowania i do pieczenia. Gdyż do takiej obróbki cieplnej nadają się ziemniaki ogólnoużytkowe.