Pierogi należą do dań szczególnie cenionych w polskiej kulturze. Przysmak ten powstaje z cienkiego ciasta mącznego o charakterystycznym kształcie, uzupełnionego różnego rodzaju farszami. Pierogi mogą być gotowane na wodzie i na parze, smażone, pieczone lub grillowane, za każdym razem zapewniając nieco inne wrażenia smakowe. Turyści z całego świata przyjeżdżają do Polski, aby skosztować tego dania. Niektóre odmiany pierogów cieszą się wyjątkową popularnością, podczas gdy inne traktowane są jako kulinarne ciekawostki.
Tradycyjne pierogi ruskie
Ruskie są najpowszechniej spotykanym rodzajem pierogów w Polsce, a także na Ukrainie. Ich nazwa nawiązuje do Rusi Czerwonej, gdzie były swego czasu bardzo popularne. Ciasto na pierogi ruskie powstaje z mąki, wody i soli, a farsz z masy ziemniaczano-twarogowej z dodatkiem podsmażanej cebulki, soli i pieprzu. Po rozwałkowaniu ciasta do grubości ok. 2 mm, oblepia się nim farsz i gotuje w wodzie. Ruskie podawać można ze smażoną cebulą, skwarkami i śmietaną. Podstawę udanego nadzienia stanowi przede wszystkim dobrej jakości twaróg, a także odpowiednio ugotowane ziemniaki. Farsz powinien być też dość mocno doprawiony, ale w tej kwestii sporo zależy od indywidualnych preferencji.
Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi z kapustą i grzybami należą do najbardziej tradycyjnych potraw wigilijnych. Jadane są jednak nie tylko na Święta Bożego Narodzenia, ale również przy wielu innych okazjach. Poza odpowiednio przygotowanym ciastem mącznym, ich podstawę stanowi stosunkowo prosty farsz z grzybów leśnych i kiszonej kapusty. Pierogi tego typu wypełnić można jednak nieco zmodyfikowanym nadzieniem, np. na bazie samych kurek lub z dodatkiem żurawiny. Przysmak ten doskonale smakuje zarówno po ugotowaniu w wodzie, jak i podsmażeniu oraz podaniu razem z zarumienioną cebulką. Pierogi z kapustą i grzybami są bardzo smaczne, a przy tym stosunkowo proste w wykonaniu. Z ich przygotowaniem nie powinny mieć problemu nawet osoby początkujące.
Pierogi gruzińskie na słono
Pierogi gruzińskie znane są jako chinkali i mają postać stosunkowo dużych kołdunów wypełnionych bulionem. Ich cechą charakterystyczną jest sposób konsumpcji, który wymaga umiejętnego nadgryzienia i wysączenia bulionu przed spożyciem reszty. Pierogi te są tradycyjnym daniem kuchni kaukaskiej, a obecnie zyskują coraz większą popularność w Polsce. Do ich przygotowania używa się surowego mięsa mielonego, np. wołowego lub baraniego. Po rozdrobnieniu z wodą jest ono umieszczane w cieście pierogowym, który wyglądem przypomina sakiewkę. Pierogi chinkali są następnie tradycyjnie gotowane w wodzie, aż do wydzielenia bulionu ze znajdującego się w środku mięsa.
Pierogi z twarogiem i jagodami na słodko
Pierogi mogą być serwowane także na słodko. W takim przypadku farsz najczęściej powstaje z twarogu i leśnych jagód, które dodatkowo mocno doprawia się cukrem. Pierogi na słodko doskonale smakują z kwaśną śmietaną, oprószone cynamonem czy polane stopionym masłem. Przysmak ten najczęściej przygotowuje się w sezonie, ze względu na łatwy dostęp do świeżych jagód. Poza nim skorzystać można z mrożonych owoców, które najlepiej wyjąć z zamrażarki dopiero przed samym lepieniem pierogów. Smakołyk ten doskonale sprawdza się zarówno w postaci dania obiadowego, jak i na deser. Pierogi z twarogiem i jagodami można też jadać na zimno.
Idealne ciasto na pierogi
Podstawę każdego przepisu z pierogami stanowi odpowiednie przygotowanie ciasta. Baza mączna powinna dobrze się wałkować, a także nie ulegać rozpadowi podczas gotowania. Ciasto musi być miękkie, lepkie i łatwe do wyrobienia, ale przy tym elastyczne i wytrzymałe. Ciasto na pierogi zrobić można z dodatkiem jajka, jednak nie jest to konieczne. Bez niego baza będzie bardziej delikatna, nie tracąc przy tym swoich walorów smakowych po ugotowaniu. Uniwersalny przepis na ciasto na pierogi znaleźć można na blogu Kulinarne-Przeboje (https://kulinarneprzeboje.pl/ciasto-na-pierogi/). W serwisie dostępne są też inspirujące pomysły na różne rodzaje pierogów do samodzielnego przygotowania.