Jedzenie mięsa jest dla wielu osób nie tylko koniecznością, ale także prawdziwą przyjemnością. Szczególnie cenione są dania z wołowiny, a wśród nich króluje stek. Jednak nie każdy wie, jak przygotować idealny stek well done. W tym artykule pokażemy krok po kroku, jak to zrobić.
Czego dowiesz się w dzisiejszym artykule?
- Składniki na stek well done
- Przygotowanie steku well done
- Wskazówki dotyczące steku well done
- Kaloryczność steku well done
Składniki na stek well done
Na stek well done, dla dwóch osób, potrzebujesz:
- 2 steki wołowe
- 2 łyżki oleju
- Sól i pieprz do smaku
- 2 gałązki rozmarynu
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
Przygotowanie steku well done
Przygotowanie steku well done zajmie Ci około 30 minut.
- Steki oczyść z błonek, osusz i natrzyj solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzej olej, wrzuć steki i smaż je około 5 minut z każdej strony.
- Dodaj do patelni rozmaryn, czosnek i masło.
- Steki smaż jeszcze około 10 minut, polewając je masłem z patelni.
- Po upieczeniu, steki owiń w folię aluminiową i odstaw na 5 minut, aby mięso odpoczęło.
Wskazówki dotyczące steku well done
Pamiętaj, że stek well done powinien być dobrze wysmażony, ale nie spalony. Ważne jest, aby mięso było soczyste i miękkie. Dobrym pomysłem jest też podanie steku z dodatkami, takimi jak warzywa grillowane, frytki lub sos.
Kaloryczność steku well done
Kaloryczność steku well done jest zależna od wielkości porcji i dodatków. Jednak sam stek well done (200g) ma około 500 kcal. Pamiętaj, że to tylko szacunkowa wartość, której faktyczna liczba może się różnić w zależności od użytych składników.