Z pewnością słowo „ciasto” od razu skojarzy Ci się z pieczeniem. Nic dziwnego, to najpopularniejsza metoda jego przygotowania. Ale istnieją ciasta bez pieczenia – równie pyszne i efektowne! Oto kilka przepisów na takie smakołyki.
Proste ciasto z truskawkami i kaszą manną
Składniki na blachę 26cm x 22cm:
- szklanka kaszy manny
- szklanka cukru
- litr mleka
- duże opakowanie herbatników
- 200g masła
- opakowanie cukru wanilinowego
- 2 galaretki truskawkowe + truskawki do dekoracji
Przygotowanie:
Truskawki myjemy i odrywamy szypułki. W 750ml wody rozpuszczamy dwie galaretki (jeśli jest bardzo ciepło, można zmniejszyć jeszcze tę ilość). Roztwór zostawiamy do ostygnięcia. Formę należy wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie ułożyć na jej spodzie równo herbatniki. Teraz przygotujemy masę ciasta. W garnku rozpuszczamy masło z cukrem i mlekiem, aż do zagotowania. Do gotującej się masy dodajemy kaszę i mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji. Całość przelewamy do formy. Na górę wtykamy całe truskawki. Nie należy użyć zbyt dużej ilości i układać owoców zbyt gęsto, gdyż mogą potem wypłynąć. Ciasto zalewamy galaretką. Odstawić do stężenia.
Gotowe ciasto bez pieczenia przechowujemy w lodówce. Smacznego!
Ciasto 3 BIT
Potrzebne składniki na blachę 22cm x 32cm
- 2 opakowania herbatników (duże)
- puszka masy kajmakowej
- ½ l śmietanki 30%
- 200g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru i 3 łyżki cukru
- 2 budynie waniliowe
- 3 szklanki mleka
- ½ kostki masła
Przygotowanie:
Budyń należy przygotować według instrukcji na opakowaniu, ale z dodatkiem 3 łyżek cukru. Najlepiej wymieszać proszek z cukrem w szklance mleka. Do gotującej się budyniowej masy dokładamy masło. Mieszamy do połączenia się składników i ściągamy z ognia. Blachę wykładamy papierem do pieczenia oraz herbatnikami na spodzie. Teraz układamy warstwy. Na herbatniki wykładamy masę kajmakową, następnie herbatniki i na to budyń, i znowu herbatniki. Ostania warstwa składa się z masy z serka mascarpone z ubitą śmietanką wraz z cukrem pudrem. Ciasto pyszne, a jakie proste!
Ciasta bez pieczenia – czy warto?
W artykule znalazło się mocno słodkie, przekładane ciasto, jak i dość lekkie, owocowe cudo. Dla każdego coś dobrego! Serdecznie polecamy wypróbować przepisy.