Zwierzyna łowna to najczęściej intensywne w smaku mięso czerwone. Samo w sobie nawet przy nie dodawaniu przypraw wyróżnia się bogactwem smakowym. Warto jest go podkreślić lub zupełnie zmienić za pomocą odpowiednich produktów kulinarnych. Przykładem może być przyprawami myśliwska.
Intensywny smak mięsa łownego
Jest ona skomponowana z mieszanki ziół i roślin. Dzięki temu jej smak w 100% pochodzi z przyrody. Skład przyprawy to naturalne produkty- cebula, kolendra, liść laurowy, tymianek, estragon oraz aromatyczny jałowiec, który podkreśla leśne smaki. Omawiana leśna mieszanka jest uzupełniona dodatkiem soli, pieprzu czarnego oraz odrobiną chili dla pikantnego smaku. Przy wykorzystaniu takich przypraw mięso nabiera nowego zapachu oraz zyskuje smaku z pazurem. Aby otrzymać pikantny i wyrazisty smak najlepiej skorzystać z przypraw, które nie posiadają żadnych wypełniaczy.
Dziczyzna w najlepszej postaci
Przyprawa myśliwska jest uniwersalna w zastosowaniu. Można jej używać do tworzenia marynat, bejc lub do aromatyzowania potrawy przed i po gotowaniu. Myśliwskie smaki pasują do pieczonych, duszonych lub smażonych wyrobów mięsnych. Jest rekomendowana do dziczyzny grubej, drobnej oraz mięsa dzikiego ptactwa. Pasuje również do innych myśliwskich wyrobów, przykładowo kiełbas. Przyprawy myśliwskie pomimo swojej dedykacji do określonego typu zwierzyny odnajdą się także przy mięsie zwierząt hodowlanych. Mowa tu o klasycznej na polskich stołach wieprzowinie, wołowinie albo mięsie białym.
Dzięki dodatkowi przyprawy myśliwskiej drób zyska zupełnie inny charakter. Kompozycja smakowa z subtelnej i mdłej stanie się ostrzejsza, oraz intensywna. Taki pikantny kurczak z pewnością zaskoczy gości.
Eksperymentowanie ze smakami
Przyprawa myśliwska jest doskonała do kuchennych eksperymentów. Jak wcześniej wspomniano jest świetnym dodatkiem nie tylko dla dziczyzny, ale także innych mięs. Każde mięso, które spotyka się z tą przyprawą nabiera intensywnego smaku, przez który można wyczuć ziołowy smak. Omawiana przyprawa to świetny dodatek do różnych rolad oraz pasztetów. Przetwory mięsne, które pozornie mogłyby nie zgrać się z myśliwskimi smakami mogą być polem do eksperymentów kulinarnych. Przyprawę myśliwską można także użyć do masła, aby stworzyć aromatyczną rzeczy do smarowania na kanapki.
Uniwersalne smaki przyprawy myśliwskiej sprawiają, że sprawdzi się ona w potrawach, przetworach oraz drobnych przekąskach mięsnych. Znajdzie także zastosowanie na kanapkach, pierogach lub nawet bigosie.