Chyba każdy z nas pił kawę rozpuszczalną czy mieloną zalaną wrzątkiem z czajnika. Większości z nas ta metoda nie przeszkadza. Jednak jeśli lubimy kawę dla smaku i aromatu to często sami szukamy ciekawostek na jej temat. Na pewno sprawdzając różne metody parzenia kawy zauważyliśmy, że wrzątek zabijaj jej smak a optymalna temperatura to 80-90 stopni Celsjusza. Taką temperaturę łatwo uzyskać przelewając wodę z czajnika do innego naczynia, w którym przez czas około 10 minut się wychłodzi (sposób sprawdza się dobrze także w przypadku Yerba mate). Na rynku istnieje też cała masa akcesoriów które pomogą nam w przygotowaniu naparu, od prostych termometrów po zaawansowane ekspresy.
Z wszystkich tych sposobów które mogą być dla nas całkowicie egzotyczne, albo tradycyjne lecz niestety zapomniane wspomnę kilka ciekawych:
Kawa po włosku
Przy pomocy kawiarki (urządzenie składa się z 3 części zbiornika na wodę i zmieloną kawę oraz sitka) można stworzyć bardzo aromatyczny i mocny napar. Wszystko odbywa się w tradycyjny sposób, a sekret polega na tym by uważać by woda w kawiarce się nie zagotować (zdejmujemy z kuchenki tuż przed). Metoda wymaga od nas jedynie wyczucia i odrobiny doświadczenia.
Ekspres przelewowy
Zasada działania jak powyżej tylko tutaj wszystko dzieje się automatycznie.
Kawa po turecku
Do specjalnego „czajnika” wsypujemy mieloną kawę w proporcji jedna łyżeczka kawy na szklankę wody. Następnie gotujemy by woda się nie zagotowała. Zdarza się, iż trzeba kilka razy zdejmować czajnik z gazu aż do momentu w którym fusy nie opadną na dno całkowicie.
Zaparzacz z tłoczkiem
Bardzo prosta tradycyjna metoda: wyciągamy tłoczek z zaparzacza i wsypujemy kawę, kolejny krok to zalanie wodą. Po jakiś 3 – 5 minutach dociskamy tłok maksymalnie do dna naczynia. W ten sposób uzyskujemy aromatyczny napar bez fusów.
Podsumowanie
Sposobów jest naprawdę dużo i ciągle powstają nowe, dobrze jest samemu je ocenić w końcu chodzi o naszą satysfakcje i należy się skupić na tym na czym nam najbardziej zależy. Tak naprawdę nie ma uniwersalnego sposobu by zrównoważyć smak, aromat czy moc. Oczywiście to dobrze gdyż dzięki temu możemy odkrywać wspaniałe ciekawostki związane z kawą i eksperymentować z tym niezwykłym napojem.