Niewątpliwie leczenie różnych schorzeń naturalnymi sposobami ma swoich zwolenników. Trudno bowiem zaprzeczyć, że spożycie roślin ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Warto jednak znać zastosowanie każdej z nich przed spożyciem.
Wiele zdrowych roślin warto stosować jako przyprawy. Taką rośliną jest kolendra do czego przekonują dietetycy i kucharze. Kolendra jest powszechnie stosowana w kuchni meksykańskiej oraz greckiej. Ze względu na swój smak potrafi ona ubogacić wiele dań, np. pieczeni wołowej, dań ze schabu, zupy z krewetek czy nawet rosołu. Zakres zastosowania kolendry jest więc bardzo szeroki. Tym bardziej, że może być używana jako składnik jabłecznika, piernika czy różnego rodzaju zup. Kolendra pełni również funkcję ozdobną wielu dań.
Warto pamiętać o pozytywnym wpływie kolendry na nasze zdrowie. Obniża ona ciśnienie, pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego. Z uwagi na wszystkie korzyści, które wynikają ze spożycia kolendry, warto pamiętać o niej podczas przygotowywania posiłków.