O rodzajach pasztetów z pewnością powstało setki książek kulinarnych, poradników i artykułów. Ilość rodzajów, sposobów przyrządzania, czy samego doprawiania jest naprawdę multum. Dziś chcemy przybliżyć sposób, w jaki wykonuje się pasztet z królika. Jest to jeden z najpopularniejszych rodzajów, a zarazem wciąż poszukuje się perfekcyjnego sposobu. Oto on!
Przepis na idealny pasztet z królika
Mięso z królika należy do najbardziej chudych. Przez swoja delikatność jest idealne do wypieku pasztetów. Odpowiednia oprawa sprawi, że wydobędziemy z niego wszystkie najlepsze cechy. Królicze mięso jest również bardzo zdrowe!
Do wykonania pasztetu będziesz potrzebował następujących składników:
- 1kg mięsa z królika (skoki, tusza, wszystko się nada)
- 35dag wątróbki z królika
- 35dag łopatki
- 2 bułki czerstwe
- 5 jajek
- 2 cebule
- włoszczyzna na wywar (marchew, pietruszka, seler, por)
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek, rozmaryn, ziarna pieprzu oraz liście laurowe
Przygotowanie:
W garnku zagotowujemy wodę z włoszczyzną. Dodajemy parę ziaren pieprzu i liści laurowych. Solimy. Opatrzone mięso z królika, podzielone na części, wrzucamy do wywaru. Gotujemy do miękkości, a następnie ściągamy z ognia. Oddzielamy mięso od resztek, wrzucamy na patelnie i smażymy. Najlepiej odchodzi mięso po ostygnięciu, dlatego warto chwilę odczekać przed obieraniem. Bulionu spod mięsa nie wylewamy! Czerstwe bułki namaczamy w mleku. Cebule obieramy i kroimy w kostkę, smażymy na patelni razem z wątróbką. Bułkę odsączamy z mleka. Wszystkie składniki należy zmielić w maszynce, najlepiej parę razy, aż ciasto będzie zupełnie gładkie. Teraz dodajemy wszystkie pozostałe przyprawy i zagniatamy rękami. Białka oddzielić od żółtek, a następnie ubić na sztywną masę z solą. Do masy dodajemy żółtka i szklankę wywaru. Zagniatamy. Teraz dodajemy białka i bardzo wolno i delikatnie mieszamy z masą. Białka nadadzą pulchności, dlatego nie można za mocno ich traktować. Pasztet pieczemy w foremkach wyłożonych papierem do pieczenia, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni w funkcji góra-dół. Wyciągamy po około godzinie. Gotowe!
Pasztet z pewnością podbije wasze podniebienia przez swoją niesamowita delikatność i puszystość. Mięso z królika zasługuje na zdecydowanie większą popularność, a pasztet z niego to pierwszy krok do zakochania się w nim!